Archief Vereniging Christelijk Blindencentrum Sonneheerdt te Ermelo ontsloten. Jubilea in Ermelo 1921-2021

Published on: Jul 9, 2021
Written by: Dagmare Houniet

In mijn eerste artikel, gepubliceerd op 29 oktober 2019 op www.hdcvu.nl en in de e-zine van de universiteitsbibliotheek VU met de titel ‘De strijd om de busjes!’, beschreef ik hoe VU-busjes en de collectebusjes van Sonneheerdt ingezet werden om dubbeltjes en kwartjes in te zamelen voor zowel de onderwijsinstelling op gereformeerde grondslag in Amsterdam als het blinden- en slechtziendeninstituut in Ermelo. Inmiddels, twee jaar later, is het 230 dozen, 875 omslagen, vijf klein-formaat dozen met glasplaten en één los deel tellend archief van de Vereniging Christelijk Blindencentrum Sonneheerdt volledig beschreven, zijn de stukken opnieuw gerangschikt en omgepakt in zuurvrije omslagen en dozen, en zijn ze vindbaar middels een inventaris. Een gelukkig toeval wil dat 2021 voor Sonneheerdt een jubileumjaar is: zij viert haar honderdjarig bestaan. Hoe werden eerdere jubilea in Ermelo gevierd? Aan de hand van de stukken die ik hierover aantrof, zet ik hieronder een en ander uiteen.

Krantenknipsels, tegenwoordig raadpleegbaar in Delpher en op de websites van uiteenlopende (archief)instellingen, zijn een rijke bron van informatie. In archieven die nog niet digitaal aangeleverd worden, tref ik ze veelvuldig aan. In dit archief trof ik één pagina van het Veluws Nieuwsblad d.d. 15 april 1971 aan; inmiddels is dit knipsel opgenomen in omslag 280. In dit nieuwsblad werd vermeld dat voor het vijftigjarig jubileum, dat in dat jaar gevierd werd, er voor het hoofdgebouw een elektronisch orgel gevraagd was, en voor in het Henriëtte-paviljoen een tuinameublement. Op één foto dat terug te vinden is in omslag 288 (‘Stukken betreffende 85 jaar Sonneheerdt [2006]’), is te zien dat het tuinambeulement in gebruik is genomen.

In dezelfde omslag trof ik een handgeschreven gedicht aan dat de vrijwilliger H.J. Hooghiem uit Grijpskerk stuurde met de titel ‘Vereniging Sonneheerdt Vijfentachtig Jaar’:

Vrijwilligers staan gelukkig al jaren klaar /

Zo kan Sonneheerdt nog jaren vooruit /

Wij zorgen als leden voor een mooie duit /

Het schrijven van een klein gedicht /

Hoopt ondergetekende voor Sonneheerdt

Nog jaren groot licht.

Uit dit gedicht blijkt dat na 85 jaar, de vrijwilligers en donateurs nog even belangrijk waren als in 1921!

In omslag 284 ‘Stukken betreffende jubilea: ontwerpen en bestellen spelden, hangers en logo’s, 1988-1999’ is te zien dat veel werk werd gemaakt van het ontwerpen van feestelijke voorwerpen, zowel voor de jubilea van Sonneheerdt, als ook voor het personeel. Het ontwerpbureau dat deze voorwerpen vervaardigde was de Schoonhovense Zilverstad B.V. Fabrikanten en Zilversmeden die in 1875 was opgericht. Zij ontwierpen zgn. brochettes met het Sonneheerdt-logo in reliëf geperst inclusief speldbeschermer, en ook das- en steekspelden. Personeelsleden die 12,5 jaar in dienst waren ontvingen zilveren spelden; personeelsleden die een vijfentwintig-jarig jubileum mochten vieren, ontvingen een gouden exemplaar.

Dit jaar viert de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt het honderdjarig jubileum. Wat in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw begon als de Vereniging Christelijke Blindencentrum Sonneheerdt, waarvan de vrijwilligers dubbeltjes en kwartjes inzamelden met collectebussen, is nu uitgegroeid tot een expertisecentrum voor diagnostiek, behandeling, revalidatie, onderwijs, wonen, dagbesteding en werken voor blinden en slechtziende personen. In dit opzicht is er in honderd jaar veel veranderd. Wat niet veranderd is, is de goede zorg voor blinden en slechtzienden. Beide vinden hun weerslag in dit archief.

  • Bronnen: Veluws Nieuwsblad d.d. 15 april 1971;
  • https://www.bartimeus.nl. Geraadpleegd op 31 mei 2021;
  • Archief Sonneheerdt (archiefnummer 743). De inventaris is binnenkort raadpleegbaar via: www.hdc.vu.nl. N.B: wegens gegevens betreffende bewoners en personeelsleden die in het archief bewaard zijn gebleven, is het archief pas na toestemming van de conservator Protestants Erfgoed van de VU raadpleegbaar. Zie ook hiervoor bovenvermelde website.

Hierboven het visuskaart-affiche dat ontworpen werd ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Sonneheerdt in 1981.

OTAP_STATE