Duitse prijs voor Jos de Weerd

Published on: Apr 24, 2023
Written by: Fred van Lieburg

Afgelopen zaterdag 22 april 2023 ontving Jos de Weerd de Karl-Heinz-Tekath-Förderpreis zur Erforschung von Geschichte und Kultur der Niederrheinlande. De Historische Verein für Geldern und Umgegend verleende hem deze prijs voor zijn proefschrift De Veluwe gereformeerd: Machtswisseling en religieuze verandering in de zestiende eeuw" (uitgegeven bij Amsterdam University Press).

Jos de Weerd studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en kreeg na zijn onderzoeksmaster een NWO Promotiebeurs voor Leraren. In vijf jaar tijd voltooide hij zijn dissertatie, naast een veeleisende baan als leraar geschiedenis en filosofie aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Hij promoveerde op 30 september 2021. Promotoren waren Fred van Lieburg en Koen Goudriaan.

De jury van de historische vereniging bestond uit voorzitter Gerd Halmanns (Geldern), prof.dr. Guillaume van Gemert (Nijmegen), prof.dr. Leo Peters (Nettetal), drs. Jos Schatorjé (Horst) en dr. Beate Sturm (Kleve).

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst in Haus Ingenray sprak burgemeester Sven Kaiser van de stad Geldern het welkomstwoord, las jurylid Schatorjé de laudatio voor en reikte voorzitter Hallmans de prijs uit. Jos zelf hield een voordracht over ‘Ein Herzog als Reformer? Die Religionspoltik Karls von Geldern (1467-1538)’. Muzikale omlijsting werd verzorgd door Lea Brückner (viool) en Gabor Ladanyi (gitaar).

Na afloop ging het gezin De Weerd op de foto met de voorzitter (links) en de burgemeester (rechts).

Een hartelijke felicitatie aan onze HDC-fellow!

OTAP_STATE